Επιστημονική Ομάδα

Αιμιλία Δρούγα

Βιολόγος

Βιολόγος, Διδάκτωρ Γεωλόγος-Ωκεανογράφος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων & Εδαφοϋδατικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνιδρύτρια και ΓΓ του ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2017).
Από το 2000 διατελεί επιστημονικός σύμβουλος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με χαρτοφυλάκια σε θέματα εγγείων βελτιώσεων, αλιείας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας, νησιωτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και αγροτικής πολιτικής, χωροταξικού σχεδιασμού και αποκεντρωμένων δομών.
Διαβάστε Περισσότερα Εδω: https://ecogreens.gr/team-members/aimilia-drouga


Άντα Χατζησπύρου

Θαλάσσια Βιολόγος

Η Άντα Χατζησπύρου αυτή τη στιγμή εργάζεται στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (Αθήνα, Ελλάδα). Η διδακτορική της διατριβή πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Βιολογίας), με στόχο να καλύψει τα γνωστικά κενά για τη βιολογία και την οικολογία των βατοειδών, με έμφαση στην κατανομή, τη βιοποικιλότητα και την κατάσταση διατήρησης των απειλούμενων/ευάλωτων ειδών..
Διαβάστε Περισσότερα Εδω: https://www.researchgate.net/profile/Archontia-Chatzispyrou


Κατερίνα Σταθάτου

Κτηνίατρος

Γεννήθηκε το 1962 και μεγάλωσα στην Αθηνα.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Στην διάρκεια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης φοίτησε σε ελληνικά σχολεία.
1980 – 1987 : Η δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στο Lycee Francais της Αθήνας.
1981 – 1987 : Trinity College, Cambridge. (Vet MB Cantab)
ΕΡΓΑΣΙΑ
1988 – 1989 : Κτηνιατρικο τμημα του ζωολογικου κηπου του London Zoological Society
1992 Έκδοση βιβλίου με τίτλο “Milk Replacers for Primates”, James Kikwood and Katherine Stathatos (Oxford University Press))
1989 – 1994 : Συνεργασία με διάφορα κτηνιατρεία μικρών ζώων και κυριως με το C.J.Hall, Acton, (ιδιωτική κλινική με ειδίκευση σε ερπετά και πουλιά).
1994 – 1999 : Αυτά τα χρόνια δεν εργάστηκε διότι απέκτησε τέσσερα παιδιά.
1999 – 2005 : μετοίκηση και παραμονή στην Ελλάδα. Παροχή υπηρεσιών ως κτηνίατρος χωρίς ιδιωτικό ιατρείο.
2005 – σήμερα : Κτηνιατρείο στο Λειβάδι Κυθήρων, ως ιδιώτης κτηνίατρος. Έως σήμερα παραμένει η μοναδική κτηνίατρος στο νησί. Όλα αυτά τα χρόνια ασχολείται με όλα τα ζώα συντροφιάς, με εκτρεφόμενα ζώα, με τα αδέσποτα του δήμου Κυθήρων και με όσα άγρια ζώα χρειάζονται περίθαλψη.


Γιάννης Καπάκος

Βιολόγος – Ιχθυολόγος

Ο Καπάκος Ιωάννης σπούδασε Βιολογία και Ιχθυολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας -Υδατοκαλλιεργειών του Μεσολογγίου.
Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Eργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας και εκπονεί τη διατριβή του στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης του εργάστηκε στο Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου, σε τομείς όπως η διαχείριση λιμνοθαλασσών, η καλλιέργεια φυτοπλαγκτού, η εκτροφή ιχθύων και η συλλογή άγριου γόνου για ερευνητικούς σκοπούς.
Έχει εργαστεί ως ιχθυολόγος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη γενική διεύθυνση αλιείας καθώς και στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών στο εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τις ασθένειες των ψαριών.
Έχει εργαστεί σαν ιχθυολόγος σε ιδιωτικούς φορείς όπως μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και σε εταιρίες που ασχολούνται με την επιστήμη της ενυδρειολογίας.
Παράλληλα έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των αλιέων στις σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου.
Από το 2007 μέχρι σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, όπου έχει απασχοληθεί σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και στη συγγραφή επιστημονικών εργασιών.
Ο Ι. Καπάκος έχει εκτενή επαγγελματική εμπειρία σε ζητήματα ιχθυολογίας και διαχείρισης του υδάτινου περιβάλλοντος.


Δρ Αντωνία Γαλανάκη

Ζωολόγος

Η Δρ Αντωνία Γαλανάκη είναι Ζωολόγος με Ph.D. στη Βιολογία Διατήρησης. Αυτή τη στιγμή κάνει το μεταδιδακτορικό της στη Ζωολογία, στη Σχολή Βιολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει ενεργά στη μελέτη της άγριας πανίδας και ιδιαίτερα των σπονδυλωτών (πουλιά και θηλαστικά). Η εργασιακή της εμπειρία περιλαμβάνει συμμετοχή σε είδη μελέτες, έργα διατήρησης και παρακολούθησης (πτηνά: κιρκινέζι, λευκοί πελαργοί. Αιγυπτιακός γύπας, γύπας και θηλαστικά: βαλκανικός λύγκας, χρυσό τσακάλι, λύκος, αγριόγατος, καφέ αρκούδα,Eurasian Otter, European Polecat και το American Mink.). Είναι πλήρες μέλος της Ομάδας Ειδικών Ενυδρίδων IUCN/SSC. Έχει συμμετάσχει στην έρευνα απειλούμενων είδη σε διαφορετικά περιβάλλοντα από γεωργικά έως υγροτόπους και ενδιαιτήματα, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής όπως π.χ μοντέλα κατανομής ειδών, τηλεπισκόπηση και εργαλεία GIS για αναλύσεις. Εργάστηκε σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα LIFE Nature και τώρα συμμετέχει στα ολοκληρωμένο έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος IP NATURA 4 LIFE. Έχει συμμετάσχει επίσης ενεργά στη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας και ιδιαίτερα των δασικών οικοσυστημάτων, εδώ και εννέα χρόνια στο Εθνικό Πάρκο της Οίτας.


Θεόδωρος Κομηνός

Ζωολόγος

Ο Θεόδωρος Κομηνός είναι Ζωολόγος και ασχολείται αυτήν την περίοδο διδακτορικό στη Ζωολογία, στη Βιολογική Σχολή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την οικολογική μελέτη του βαλκανικού λύγκα στην Ελλάδα. Έχει μακροχρόνια εμπειρία σε μελέτες μεγάλων σαρκοφάγων, ιδιαίτερα στον βαλκανικό λύγκα και εργάζεται στο είδη για περισσότερα από 30 χρόνια. Αυτή τη στιγμή εργάζεται σε άλλα θηλαστικά, όπως το Χρυσό Τσακάλι, Λύκος, Αγριόγατα, Καφέ αρκούδα, Ευρασιατική βίδρα, Ευρωπαϊκή Polecat και Αμερικανό Βινκ. Έχει εξειδίκευση στην επιτόπια μελέτη θηλαστικών ελεύθερης βοσκής χρησιμοποιώντας δύο άμεσες (παρατηρητικές) και έμμεσες (παγίδες κάμερας, θερμικές κάμερες, drones) μεθόδους. Έχει επίσης μακροχρόνια εμπειρία στην άγρια ​​φύση σε μελέτες πτηνών που εργάζονται σε έργα έρευνας, παρακολούθησης και διατήρησης πτηνών σεείδη για περισσότερα από 35 χρόνια [ειδικός αρπακτικών στη μετανάστευση πτηνών· συστήματα παρακολούθησης κοινών πτηνών και πτηνών γεωργικής γης· Απογραφές Λευκών Πελαργών; μελέτη και παρακολούθηση των απειλούμενα είδη πτηνών, συμπεριλαμβανομένου του Audouin’s Gull και άλλων θαλάσσιων πτηνών, το γεράκι της Ελεονόρας, δρυοκολάπτες, σβουράκι του Montagu, Αιγυπτιακός γύπας, Γκρίφον Vulture, Greater Spotted Eagle, Lesser Kestrel]. Συμμετείχε επίσης στην ίδρυση Σημαντικών Περιοχών Πτηνών και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας υπό την Οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά του δικτύου περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα. Συμμετείχε ενεργά στη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών για εννέα χρόνια, καθώς ήταν προϊστάμενος και επιστημονικός συντονιστής της Διαχειριστικής Αρχής των προστατευόμενων περιοχών Αχέροντα και ποταμών Καλαμά στην Κέρκυρα, στη ΒΔ Ελλάδα.


Αρσινόη (Νόη) Ψαρουδάκη

Βιολόγος-Κτηνίατρος

Η Αρσινόη (Νόη) Ψαρουδάκη είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του York και πτυχίου Κτηνιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της άδραξε κάθε ευκαιρία για να αποκτήσει εμπειρία με οικόσιτα και μη οικόσιτα ζώα, αλλά το πραγματικό της πάθος είναι η άγρια ζωή.

Έχει εκπαιδευτεί στην Αγγλία, στην Ελλάδα και στη Νότια Αφρική. Τώρα είναι η μία εκ των δύο κτηνιάτρων του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, του μοναδικού διαπιστευμένου ζωολογικού κήπου στην Ελλάδα. Παράλληλα, περιθάλπει παραγωγικά, εξωτικά και άγρια ζώα επιδιώκοντας πάντα για τα υψηλότερα επίπεδα ευζωίας.

Έχει λάβει περαιτέρω εκπαίδευση στην αναισθησία άγριων ζώων. Είναι μέλος του Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) και της European Association of Zoo and Wildlife Veterinarians (EAZWV).

Από μικρό παιδί, περνούσε τα καλοκαίρια της στη Νεάπολη, περιτριγυρισμένη από ζώα, όπου γνώρισε και λάτρεψε τον φυσικό κόσμο. Εκτός εργασίας, εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να περνάει χρόνο στη φύση σχεδιάζοντας πεζοπορίες σε νέα μέρη και τρέχοντας σε άγνωστα μονοπάτια με τον σκύλο της τον Άτλα. Ως εκπαιδεύτρια καταδύσεων οργανώνει και απολαμβάνει βουτιές σε καταγάλανες θάλασσες. Τέλος, αφιερώνει χρόνο στην ηλεκτρική της κιθάρα και στην ζωγραφική.


Δρ. Χρυσάνθη Γάλλου

Αρχαιολόγος

Η Χρυσάνθη Γάλλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαιολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στην Αιγιακή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με αντικείμενο μελέτης την αρχαιολογία του προϊστορικού Αιγαίου, και την αρχαιολογία της Σπάρτης και της Λακωνίας.  Στα πρόσφατα και εν εξελίξει ερευνητικά της προγράμματα περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – οι ενάλιες έρευνες στον προϊστορικό οικισμό στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, η αρχαιολογία της χερσονήσου του Μαλέα στην νοτιοανατολική Πελοπόννησο, η αρχαιολογία του θανάτου στην προϊστορική και πρωτοïστορική Λακωνία, η μελέτη της μετάβασής από την μετα-ανακτορική περίοδο στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου στη Λακωνία, και η αρχαιολογία του παιδιού στο προϊστορικό Αιγαίο. Έχει διοργανώσει 11 διεθνή συνέδρια και συμπόσια, και έχει δημοσιεύσει επτά βιβλία και πλήθος μελετών σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Από το 2020 διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης τη διαδικτυακή σειρά διαλέξεων Sparta Live! με περισσότερους από 70000 θεατές από 30+ χώρες.   

H Χρυσάνθη είναι παντρεμένη με τον Σαράντο Μινώπετρο από τον Άγιο Νικόλαο Βοιών.

https://www.nottingham.ac.uk/humanities/departments/classics-and-archaeology/people/chrysanthi.gallou